Havutça; Türkiye demokrasi tarihine kötü bir örnek olarak geçti``

Havutça;  Türkiye demokrasi tarihine kötü bir örnek olarak geçti``

AKP, rant için ellerini ovuşturanların bir hayalini daha gerçek yaptı”






CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile en büyük haksızlığın Balıkesir'e yapıldığını söyledi. Havutça, Meclis görüşmelerinde, AKP'liler üç maymun hikayesini canlandırdılar. Özellikle Altınoluk'un önce ilçe olarak ihdas edilmesi, sonra vazgeçilmesi ve bu nedenle Altınoluklularda yaratılan hayal kırıklığı bu canlandırmanın bir ürünüdür” dedi.
AKP'nin "Biz bu bütünşehir modelini getirdik” diyerek köyleri, belde belediyelerini ve il özel idarelerini kapatmasının Anayasal, hukuksal ve bilimsel gerçeklere aykırı olduğunu savunan Havutça, Bu kanun, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsız hukuk kriterlerinde bir değerlendirme yapması durumunda iptal edilebilecek bir kanundur” diye konuştu.

Binlerce yıllık tarihi bir geçmişi olan ve her koşulda ilçe olmayı hak eden Edincik, Altınova, Sarıköy ve Altınoluk'un sabaha karşı Meclis'te mahalle ilan edildiğini ifade eden Havutça, Köylerimiz ise sermayenin rantına, köylümüzün malları da talana açıldı. Türkiye'nin idari yapısında taş üstünde taş koymayacak bir düzenlemeye imza atan AKP, rant için ellerini ovuşturanların bir hayalini daha gerçek yaptı” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Namık Havutça kamuoyunda büyükşehir kanunu olarak bilinen Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile en büyük haksızlığın Balıkesir'e yapıldığını söyledi. Havutça, 8 Ekim'de başlayan ve 12 Kasım sabahı saat 06.30'da sona eren büyükşehir kanun tasarısı görüşmeleri sürecinde, CHP Balıkesir Milletvekili olarak yoğun ve ciddi bir mücadele verdiklerini belirterek, Meclis'te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla AKP faşizminin bir örneğinin daha yaşandığı söyledi. Havutça, Balıkesir halkının, köylüsünün, Balıkesir'in beldelerinde yaşayanlarının ‘hayır' dediği, ‘belediyemi kapatmayın' dediği kanun tasarısını AKP'li milletvekilleri neyi oyladıklarını bile bilmeden, sorgulamadan ellerini kaldırıp Başbakanın talimatıyla kanunlaştırdılar. Bu yasayla ilgili en büyük haksızlık benim Balıkesir ilime yapıldı” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 8 Ekim'de TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu 10 Ekim tarihinden itibaren İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandığı anımsatan Havutça CHP'li İçişleri Komisyonu üyeleri olarak "Bu tasarı Anayasa`nın 2`nci, 3`üncü, 10`uncu, 90`ıncı, 123`üncü, 126`ncı, 127`nci maddelerine aykırıdır. Bu nedenle bu tasarının Anayasa Komisyonu tarafından incelenmesi gerekir” dediklerini, İçişleri Komisyonu Başkanının ise "Anayasa Komisyonuna gitmesine gerek yoktur" diyerek bu talepleri geri çevirdiğini ifade etti. Ne anayasada ne de içtüzükte böyle bir hükmün yer almadığını, bu işlemin tamamen hukuksuz olduğuna dikkat çeken Havutça, şunları söyledi:




Türkiye demokrasi tarihine kötü bir örnek olarak geçti``

Hukuksuzluk bununla da kalmadı. 5018 sayılı Kanun hükümlerine göre belediye kamu harcamalarında bir artış veya azalış olacaksa, bu düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilir. Aynı konu 3087 sayılı Kanun da 3`üncü maddesinin üçüncü fıkrasında da hüküm altına alınmıştır. Bu durumda kanun tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilmesi gerekirken ve Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek'in de sevk etmesine rağmen tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanının ‘İşimiz çok, buna bakamayacağız' gerekçesiyle bu komisyonda da görüşülmemiştir. 53 milyon yurttaşımızı ilgilendiren, Balıkesir'de bir milyon 155 bin yurttaşımızı ilgilendiren hayati öneme sahip bu konu, hukuk kurallarına rağmen iki komisyon başkanının iki dudağı arasında adeta yok sayılmıştır. Tasarı zaten Başbakanın dillendirdiği günden bu yana hem toplumdan hem bilim insanlarından hem de bizlerden köşe bucak kaçırıldı, kapalı kapılar ardında sinsice hazırlandı. Fransa'da benzer bir tasarı tam iki yıl tartışıldıktan sonra yasalaştı. Meclis'te adaletin terazisinin adil ölçtüğü ve objektif yasaların hazırlanması gerekirken, bir anda, baskın yapar gibi getirilen bu düzenleme komisyon çalışmaları ile birlikte 15 gün süren oturumlar sonunda sabaha karşı 06.30'da kanunlaştı. Bu tasarının kanunlaşma süreci AKP'nin dayatmalarıyla Türkiye demokrasi tarihine kötü bir örnek olarak geçti. Bu kanun, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsız hukuk kriterlerinde bir değerlendirme yapması durumunda iptal edilebilecek bir kanundur. ”




AKP, rant için ellerini ovuşturanların bir hayalini daha gerçek yaptı”

AKP'nin "Biz bu bütünşehir modelini getirdik” diyerek köyleri, belde belediyelerini ve il özel idarelerini kapatmasının Anayasal, hukuksal ve bilimsel gerçeklere aykırı olduğunu savunan Havutça, AKP'nin demokrasinin hücrelerini yok ettiğini ifade etti. Balıkesir'de Edincik, Sarıköy, Altınova, Güre, Akçay, Zeytinli ve Altınoluk'un bu kanunla haklarının yendiğini vurgulayan Havutça, tasarının görüşüldüğü son günde Altınoluk, Altıova, Edincik ve Sarıköy'ün ilçe yapılması için önerge verdiğini söyledi.





Havutça, şöyle konuştu:

Balıkesir'i bütünşehir yapan bu kanunda özellikle Balıkesir'de haksızlığa uğrayan beldelerimiz olduğunu, coğrafya durumu, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurulmadan, gerekli özen gösterilmeden yapılan düzenleme nedeniyle haksızlığa uğradığını büyük bir mücadele göstererek AKP'lilere anlattık. Meclis görüşmelerinde, AKP'liler ise üç maymun hikayesini canlandırdılar. Özellikle Altınoluk'un önce ilçe olarak ihdas edilmesi, sonra vazgeçilmesi ve bu nedenle Altınoluklularda yaratılan hayal kırıklığı bu canlandırmanın bir ürünüdür. Binlerce yıllık tarihi bir geçmişi olan ve her koşulda ilçe olmayı hak eden beldelerimiz Edincik, Altınova, Sarıköy sabaha karşı Meclis'te mahalle ilan edildi. Köylerimiz ise sermayenin rantına, köylümüzün malları da talana açıldı. Türkiye'nin idari yapısında taş üstünde taş koymayacak bir düzenlemeye imza atan AKP, rant için ellerini ovuşturanların bir hayalini daha gerçek yaptı.”

















fikri
15.11.2012 08:40:09
Yerel yönetimleri kalkındırmak Yerel yönetimleri kapatmakla olmamalıydı bunun acısı zamanla daha da belli olacak Bu süreçte başta CHP-Namık Vekil e ve MHP ye teşekür ederiz bunların yasıması sandıkta kesinle tezahür edecektir

Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı